Zweedse rijksbank vraagt negatieve rente

riksbank
De algemene regel is dat een Centrale Bank de rentevoet verlaagt om zo de economie te stimuleren.
Maar, erg lage rentes kunnen spaarders ook stimuleren hun geld in een oude sok te stoppen in plaats van het spaargeld naar een bank te brengen. Dit zou de economie juist afremmen in plaats van stimuleren.
Zwedens centrale bank, de Riksbank, heeft recent haar rente negatief gemaakt. Zweden heeft onder de westerse landen de hoogste spaarquote, na Zwitserland en Noorwegen. Ook haar productie is, in tegenstelling tot Nederland boven de potentiële productie. De inflatie van 0.2% blijft flink onder het beleid van 2%. Met het mandaat dat de Riksbank van de Zweedse overheid heeft gekregen zijn de radicale maatregels om de dreiging van deflatie te keren gerechtvaardigd.

De lage rentestand van de Euro, het beleid van de ECB om binnen de Eurozone de economische groei te stimuleren, heeft de koers van de Euro zwak gemaakt ten opzichte van de Zweedse Kroon, zodat Zweden goedkoop kan importeren uit de Eurozone maar haar producten moeilijk kwijt kan aan dezelfde Eurozone. Zweden importeerde dus een lage inflatie met gevaar van deflatie. In reactie op dit ECB beleid heeft de Riksbank haar rentetarieven daarom ook verlaagd in een poging deflatie af te wenden. Zwitserland dat ook buiten de Eurozone ligt, had evenzeer last van de lage rente op de Euro en heeft nu een rente van -0.75%.

Hoe moeilijk het voor beleidsmakers kan zijn om goede voorspellingen te doen is op het plaatje hierboven goed zichtbaar gemaakt; doorlopend verwachten de beleidsmaker een te positieve toekomst; in geen enkele voorspelling sinds 2010 is de mogelijkheid van negatieve rente in beeld gekomen.

Vragen:
1. Welke effecten heeft heeft het verlagen van de rentevoet voor de reële economie?
2. Wat is ook weer de spaarquote?
3. Waarom vinden beleidsmakers deflatie een gevaar?
4. Wat zijn de voordelen van deflatie?
5. Wat zijn de nadelen van deflatie

Dit bericht is geplaatst in Goede Tijden SLechte Tijden, Internationale Handel en Wisselkoers, Ruilen over de tijd met de tags , , , , . Bookmark de permalink.