Minimum jeugdloon afschaffen!?!


In april van dit jaar hield Ahold, de moedermaatschappij van Albert Heijn, een aandeelhouders-vergadering. Soufian, een 19-jarige vakkenvuller bij AH, bezocht deze vergadering. Hij rekende voor dat hij met zijn loon 299 jaar zou moeten werken om één jaarinkomen van de baas te verdienen. Oftewel: wordt het niet eens tijd om het minimum-jeugdloon af te schaffen en jongeren een volwaardig loon te geven?

De actie van Soufian kreeg veel aandacht. Maar daar bleef het ook wel bij, zo leek het in april van dit jaar (bron 1).
Maar opeens gaat het snel. In juni pleitten sommige politieke partijen vóór afschaffing (bron 2). In oktober schafte de Bijenkorf het jeugdloon echt af (bron 3).

Natuurlijk zijn jongeren blij met een hoger loon. Althans, de jongeren met werk. Want de vraag is – worden veel jongeren niet te duur bij een hoger loon (bron 4) zodat er minder vraag komt naar vakkenvullers en kassameisjes?

Vragen:
1 Wie zijn op de arbeidsmarkt de vraag;  de werkgevers (Alber Heijn) of de werknemers (vakkenvullers en kassameisjes)??

2. Bij een minimumjeugdloon van € 9 is er onder jongeren geen werkloosheid. Hoeveel jongeren worden werkloos als het minimumloon van € 9 per naar € 11 per uur verhoogd zou worden?

arbeidsmarkt
Vraag en aanbod van jongeren op de arbeidsmarkt

3 Welke argumenten kun je uit het verhaal van Soufian en onderstaande bronnen halen om vóór afschaffing van het minimumjeugdloon te zijn?

4. Welke argumenten zie jij om tégen het voorstel van Soufian te zijn?

Bron 1

Heeft de toespraak van vakkenvuller Soufian zin gehad?
Soufian Afkir is verrast door alle reacties die hij heeft gekregen. De 19-jarige vakkenvuller stal de show tijdens een aandeelhoudersvergadering van Ahold door namens FNV meer loon te vragen. Het is alleen de vraag of zijn betoog op korte termijn nut zal hebben, want de onderhandelingen zitten muurvast.
“Ik hoopte zo dat het mensen wakker zou schudden en volgens mij is me dat wel gelukt”, zegt Soufian. “Ik denk alleen niet dat er nu op korte termijn iets gaat veranderen. Tenminste, ik heb nog van niemand iets gehoord.”
(vrij naar NOS.nl, 16 april)

Bron 2

Politieke partijen voor afschaffen minimumjeugdloon
‘Gelijk loon voor gelijk werk’, schrijven de Tweede Kamerleden Roos Vermeij (PvdA), Sadet Karabulut (SP) en Linda Voortman (GroenLinks). ‘Dat werkzame jongeren nu een beroep moeten doen op bijzondere bijstand om rond te komen, is niet acceptabel. Daarmee sluiten zij zich aan bij de actie van de organisaties van jonge werkgevers en werknemers. De actie kreeg onlangs veel publiciteit toen Soufian Afkir, een 19-jarige vakkenvuller bij Albert Heijn, uit de kleren ging tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold. Afkir vroeg aandacht voor het minimumjeugdloon dat hij bij de supermarkt verdient: nog geen 6 euro per uur. Zijn boodschap: ‘Ik mag stemmen en autorijden, maar krijg nog steeds een jeugdloon.’
(Vrij naar de Volkskrant, 12 juni 2015)

Bron 3

De Bijenkorf schaft jeugdloon af
De Bijenkorf haalt een streep door het omstreden jeugdloon. Jonge medewerkers worden voortaan beloond als volwaardige werknemers. Dit is de uitkomst van onderhandelingen. In ruil voor de loonsverhoging voor jongeren, die kan oplopen tot 30%, gaat de toeslag voor het werken op zondag met de helft omlaag.
De vakbonden spreken van ‘unieke afspraken’ en hopen dat andere bedrijven in de detailhandel zullen volgen met het afschaffen van het jeugdloon.
(Vrij naar fd, 26 oktober 2015)

Bron 4

‘Hoger minimumjeugdloon leidt tot stijging werkloosheid’
Het optrekken van het minimumjeugdloon naar het niveau van volwassenen zal leiden tot een stijging van de jeugdwerkloosheid. Vooral lager opgeleide jongeren zullen hiervan de dupe worden, zeggen de werkgevers.
Jongeren krijgen niet de kans werkervaring op te doen en worden zo meteen op afstand gezet, wat hun verdere loopbaan kan schaden. Dit geldt vooral voor jongeren die hun productiviteit moeten opbouwen door ervaring.
(Vrij naar http://www.vno-ncw.nl)

Met dank aan Malmberg voor deze opdracht

Dit bericht is geplaatst in Markt, Samenwerken en Onderhandelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.