Nobelprijs voor economie; focus op welzijn en ongelijkheid


De in Schotland geboren Angus Deaton heeft de Nobelprijs van 2015 voor economie ontvangen voor zijn werk waarin hij de mondiale ontwikkeling van gezondheid, welzijn en ongelijkheid in kaart brengt. Hij is waarschijnlijk het meest bekend van zijn Deaton Paradox die stelt dat schokken in het inkomen geen gelijkwaardige schokken in het consumptiepatroon veroorzaken.

In zijn laatste boek The Great Escape: Health, Wealth and the Origins of Inequality, betoogt Deaton dat analyse van economische cijfers aantoont dat, terwijl de meeste volken van de wereld zijn vooruitgegaan in termen van rijkdom en gezondheid door hogere nationale inkomens, dat er veel bevolkingsgroepen zijn achtergebleven. Zie de bovenstaande video van de Financial Times.

In zijn interview bespreekt hij een aantal grafieken, waaronder “Life Expectancy and GDP in 1960 and 2010” die de signifikante groei van ongelijkheid toont tussen 1960 en 2010. Een anderegrafiek toont de “height of women against national income” Dit benadeukt het belang van gezondheidszorg in de jonge leeftijd. Een van Deaton’s voornaamste stellingen is dat economische groei niet noodzakelijk een betere levenskwaliteit levert, speciaal als het inkomen erg ongelijk is verdeeld– zoals in de huidige VS. Dus bijvoorbeeld, ondanks de lagere economische groei in Frankrijk dan in de VS door een minder ongelijke inkomensverdeling “all but the top 1 percent of the French population did better than all but the top 1 percent of the American population”.
Hieronder nog een portret van Angus Deaton, gemaakt door Sveriges Riksbank.

Dit bericht is geplaatst in Internationale Handel en Wisselkoers, Welvaart en Groei met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.