The Golden Touch


In 1935 maakte Walt Disney deze film ‘The Golden Touch, gebaseerd op het verhaal van koning Midas van Ovidius, boek XI vers 97 – 145. Het origineel verloopt iets anders dan bij Walt Disney maar met dezelfde elementen. En in de versie van Nathaniel Hawthorne in “A Wonder-Book for Girls and Boys“uit 1852 verloopt het nog tragischer. Midas ontdekte dat, toen hij zijn dochtertje wilde knuffelen, zij ook in goud veranderde.

Vragen
1. Op zeker moment raakt koning Midas in vertwijfeling; moet hij nu echt sterven van honger en dorst? Maak vanaf dit punt een eigen eind aan het verhaal zodat het toch goed afloopt met koning Midas.
2. Bespreek in de klas de mooiste en origineelste eindes.
3. We hebben nu het einde van het verhaal volgens Disney gezien. Welke lessen kun je hier uit halen? Noem er minstens twee.
4. Aristoteles gebruikte dit verhaal voor zijn economische lessen  in boek I deel IX van zijn Politeia; bij normale gezinnen zijn geld en goud een middel om goederen en diensten te kopen. Maar bij handelaren wordt het middel geld een doel in zichzelf. Normale huisvaders werken voor geld en daarvoor betalen ze de huishuur, kopen eten en drinken etc. Maar handelaren beginnen met geld. Voor dat geld kopen ze goedkoop goederen in om die duurder te verkopen en zo meer geld te verdienen.

Dus : oorspronkelijk: goederen => geld => goederen

Maar bij handelaren : geld => goederen => geld.

Het schadelijke, volgens Aristoteles, zit ‘m hierin dat behoeften aan eten en drinken een natuurlijke begrenzing van het leven hebben; we kunnen niet meer eten dan dat onze maag groot is. Het streven naar het middel geld en goud daarentegen heeft geen natuurlijke grenzen en is dus grenzeloos.
Koning Midas had, volgens Aristoteles, de vergissing gemaakt het middel van goud, tot doel te verheffen.
Kun jij nog meer vergissingen noemen waarbij mensen het doel vergeten en het middel tot doel verheffen? Noem er twee.
5. Ben je het eens met Aristoteles dat goud en geld middelen zijn voor een hoger doel? Of mogen goud en geld voor jou ook een doel in zichzelf zijn? Leg uit.

Klik hier voor meer reflecties op welvaart, koning Midas, Aristoteles en Plato meer geschikt voor de bovenbouw gym.

Dit bericht is geplaatst in schaarste, Welvaart en Groei met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.