Wat betalen multinationals aan winstbelasting?


Lubach geeft een mooi overzicht van Nederland als belastingparadijs. Nederland geeft allerlei belastingvoordelen aan multinationale ondernemingen en popgroepen zoals Ikea, Google, U2, Rolling Stones; allemaal Nederlandse bedrijven.

Een interessant overzicht van de hoogte van de vennootschapsbelasting per land heeft Deloitte pas gepubliceerd in “Corporate Tax Rates 2015”.

Het eerste dat opvalt is het grote verschil in winstbelasting per land; dit varieert van 0% tot 35%.

De landen met de hoogste winstbelasting van 35% zijn:
Zambia, Argentinie, Tsjaad, Congo (Dem. Rep.), Equatoriaal Guinee, Guinee, and de Verenigde Staten van America.
Dat is bijzonder! De vrijemarkt economie VS hoort bij de duurste landen, zelf nog boven het socialistische Venezuela (34%).

De laagste belastinglanden met 0% winstbelasting zijn
Anguilla, Bahama’s, Kaaiman Eilanden, Britse Maagdeneilanden, Bahrein, Bermuda, Eiland van Man, Nauru, Palau, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Unie van Arabische Emiraten.
Het enige land met 0% belasting dat géén eiland is, is de Unie van Arabische Emiraten.

Behalve hoge vennootschapsbelastingen van 35% betaalt een bedrijf in sommige landen nog een lokale belasting; in de VS vaak tot 12%. Daarmee wordt het gemiddelde tarief in de VS 39,1%. [zie OECD Report uit 2014].
Daarenboven hebben de meeste westerse landen een dubbel belastingsysteem. Dat betekent dat bovenop de vennootschapsbelasting de aandeelhouders normalitair nog inkomensbelasting over het dividend betalen; in Nederland is dat 15 %. (Cyprus is een van de weinige landen waar die dubbele belasting niet geheven wordt aan niet-ingezetenen. zie bijv.Revolutionary Tax Reform Cyprus).

Om de vergelijking tussen landen extra ingewikkeld te maken heeft ieder land weer  zijn belastingvrije voeten, aftrekposten etc[zie de  tabel op deze site].

 

Dit bericht is geplaatst in Internationale Handel en Wisselkoers, Markt, Samenwerken en Onderhandelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.