Draai zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie

Delfi
Met de nieuwe publieke app van De Nederlandse Bank (DNB) kun je zelf aan de knoppen draaien van een model van de Nederlandse economie; verhoog de wisselkoers en zie hoe de uitvoer en het BNP veranderen; verlaag de olieprijs en kijk naar de gevolgen van de algehele inflatie.
Sinds 1985, nog onder Duisenberg, gebruikte DNB de software MORKMON om modelmatig de effecten van renteveranderingen en andere ingrepen in de economie te voorspellen en daarmee beleid te maken. De crisis van 2008 dwong DNB haar inzichten te herzien en daarom ook het model waarmee de Nederlandse economie geanalyseerd wordt. Voor meer historische en theoretisch achtergrond van Delfi zie hier.
Je kunt van elf economische factoren het verloop wijzigen. Als je niets wijzigt vertonen deze factoren het volgende verloop:
delfi2
Lees wel goed de bijsluiter want de app werkt niet geheel ‘intuitief’. Een korte uitleg geeft de NOS

Dit bericht is geplaatst in Goede Tijden SLechte Tijden, Internationale Handel en Wisselkoers, Welvaart en Groei met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.