Griekenland en de EU spelen Chicken game

griekse-crisis

De onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurozone zijn een typisch geval van een ‘chicken game’ Wie gaat het eerst aan de kant!?!  Iedere bestuurder kent zijn reactie-tijd en de actie-radius van zijn auto, die in beide autos gelijk worden gesteld. chickengameDan komt het moment dat iedere bestuurder moet beslissen uit te wijken of koers te houden. Deze beslissing is onherroepelijk en moet gemaakt worden zonder de beslissing van de tegenpartij te kennen. Er is geen tijd voor de ene bestuurder om te reageren op de beslissing van de andere bestuurder. In zijn simulatie is het een van de puurste voorbeelden van John von Neumann’s idee van een spel; dood of leven. De voorkeur van de spelers in het spel is evident. Het slechtste scenario in het spel is dat beide spelers níet uitwijken; ze botsen en beiden zijn dood. Het mooiste wat kan gebeuren is dat jij rechtdoorgaat en de tegenpartij uitwijkt. Beiden leven maar één als overwinnaar. De derde mogelijkheid dat beide spelers uitwijken is ook niet heel slecht; beide bestuurders leven maar geen kan de ander ‘chicken ‘ noemen.

Net als bij het chicken game kunnen zowel Griekenland als de Eurozone concessies doen (uitwijken) of zich hard opstellen in de onderhandelingen (recht door gaan).  Zoals in de meeste onderhandelingen is de beste uitkomst voor één partij om voet bij stuk te houden terwijl de andere partij de concessies doet. Echter, omdat beide partijen naar deze oplossing streven bestaat de kans dat ze recht op elkaar in rammen en er geen overeenkomst bereikt wordt. In de Griekenland – Eurozone crisis betekent dit een Grieks faillissement met alle verdere negatieve consequenties voor de overige Eurozone.

Gelukkig is er een derde uitkomst mogelijk; beide partijen kunnen van hun koers afwijken. Als beide partijen bereid zijn concessies te doen, dan komt de één na beste oplossing voor beide partijen in beeld. Deze coöperatieve uitkomst zou bereikt kunnen worden als de Eurozone concessies doet aan Griekenland en Griekenland tegelijkertijd bindende afspraken maakt om serieuze hervormingen door te voeren om hun economie weer terug op de rails te krijgen.

Deze mogelijkheid lijkt echter onwaarschijnlijk omdat beide spelers het beste resultaat bereiken door het tegenovergestelde van de ander te doen. Als Griekenland gelooft dat de Eurozone concessies gaat doen is Griekenland beter af met strak te blijven vasthouden aan haar standpunt. Als ze gelooft dat de Eurozone op haar standpunt blijft is haar beste optie om concessies te doen om de harde consequenties van een volledig faillissement af te wenden.chickengame.

Chickengame Griekenland- Duitsland

Vanaf begin juni tot eind december 2015 moet Griekenland € 28 miljard vinden om leningen terug te betalen. Na die periode dalen de verplichte terugbetalingen, één van de redenen waarom de Griekse crediteuren gebrand zijn op snelle invoering van nieuwe hervormingen.
De gevolgtrekking is echter helder; Griekenland haalt deze periode niet zonder nieuwe overeenkomst. Griekenland wacht op verdere financiering van het IMF en de ECB (€ 7,2 miljard) om een aantal schulden te kunnen aflossen maar zolang beide partijen de hakken in het zand zetten is het niet vanzelfsprekend dat Griekenland het geld gaat krijgen.
greece-repayments Bron: https://econfix.wordpress.com/2015/06/06/greek-crisis-a-game-of-chicken/
WEB-tijdlijn-griekenland Bron:http://fd.nl/economie-politiek/1107396/gecoordineerde-actie-tegen-de-grieken

Dit bericht is geplaatst in Ruilen over de tijd, Samenwerken en Onderhandelen met de tags , , , . Bookmark de permalink.