Zo laag als nu was de rente nog nooit (sinds 1540)

lange rente

Op het moment is de rente laag. Historisch laag. De actie van ECB-voorzitter Draghi vorige week deed de percentages dalen, van de rente op je spaargeld word je zeker niet rijk en we kunnen eigenlijk wel zeggen dat de hypotheekrente lager is dan ooit.

Dat is natuurlijk allemaal niet voor niets, maar is het normaal, zo’n extreem lage rente? Nou nee, beslist niet.

Beleggingsfonds Hoofbosch maakte een financiële canon en gaf daarin, behalve de ontwikkelingen op de aandelenmarkt, de lange rente in Nederland weer. Te beginnen rond 1540 toen onder Rooms keizer Karel V het kerkelijke renteverbod werd opgeheven.

De grafiek toont belangrijke gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de rente. Er wordt onder andere stilgestaan bij het begin van de Tachtigjarige oorlog (1568) met hoge rente door de grote vraag naar geld voor wapens, de oprichting van de Wisselbank van Amsterdam (1609) die geldhandel betrouwbaar maakte en daarmee de rente laag, bij de overeenkomst van Bretton Woods (1944) die de dollar tot wereldhandelsvaluta maakte en de Eurocrisis.
Maar waar je ook kijkt, terug in de tijd, je komt nergens een punt tegen waarop de rente zo laag is als nu. Uitzonderlijk.

Dit overzicht werd in 2013 gepubliceerd en is daarom niet helemaal up-to-date, maar het zet de huidige renteontwikkelingen aardig in perspectief. (klik hier voor een grote versie).

Dit bericht is geplaatst in Risico en Informatie, Ruilen over de tijd met de tags , , , . Bookmark de permalink.